Willapa Bay House
Back to index

The residence is a seasonal home and studio facing Willapa Bay in southwestern Washington State. The house rises on the edge of the tidal wetlands and was designed to touch the ground lightly, utilizing simple, durable and economical materials.

Program spaces are gathered onto three elevated wood platforms. A workspace, photography studio and garden serve as the gateway to the site. A raised boardwalk traverses a sheltered kitchen garden and leads to the main house. A small entry foyer and support spaces are located on the second platform. On the third platform, bedrooms and principal living spaces open to the water’s edge and are united by a broad terrace. Simple, overhanging roofs mirror the house’s basic organization and offer protection from the persistent coastal rain.

© 2010 Allied Works Architecture